Chorvatská kuchyně je velmi pestrá jako každá jiná. Je to díky vlivům italské, turecké, maďarské nebo rakouské kuchyně. Každé zákoutí Chorvatska má svoje vlastní originální a tradiční jídla smažené, pečené, grilované, zapékané vyhlášené lahůdky mají desítky druhů úprav a použití.
Jednotná chorvatská kuchyně vlastně neexistuje, jelikož každý z regionů má svá vlastní typická jídla.
Podívejme se na některá typická jídla pro Chorvatské regiony
V Istrii je velmi uznávané zeména istrijské prosciutto - pršut, olivy a korýši, zejména slávky. Také se zde vydejte především na smetanovou zmrzlinu. Je pověstná svou kvalitou a chutí.
V Zadarském regionu byste uračitě měli začít známým višňovým likérem Maraschino a neodoláte ani nejslavnějšímu chorvatskému sýru ochucenému bylinkami a vyrobeném z mléka ovcí na ostrově Pag. Pokud máte rádi krkovičku, zkuste sušenou s názvem Ninski sokol.
Kvarner nabízí například pečené kaštany - ideální dezert v této části Chorvatska, avšak předtím určitě neodoláte nejchutnějším a největším krevetám na celém Jadranu.
V Šibenickém regionu si učitě budete olizovat prsty po sýru "z měchu" a drnišském pršutu. Vyzkoušejte také Soparnjak - roláda se směsí oliv, fíků a olivového oleje. V restauracích podávají za studena.
Split nabízí slavný dalmátský masový pokrm Pašticada k jehož výrobě jsou zapotřebí celé dva dny. Zapijte ho Smuticou - červeným vínem promíchaným s ovčím nebo kozím mlékem.
V Dubrovníku pak vyzkoušejte slávky a ústřice které jsou zde nejchutnější na celém Jadranu. Z masitých jídel stojí za to jehněčí a telecí. Připravuje se pod "pekou" - hliněným zvonem na pečení. Zvláštní specialitou je brodet z úhořů a žab. Z vína pak určitě zkuste Dinga, Pošip, Grk nebo Dubrovačkou malvaziji.