Chorvatsko - Chorvatsko 2024
Chorvatsko

Chorvatsko

Chorvatsko (starší název Charvátsko, chorvatsky Hrvatska) je nástupnický stát bývalé Jugoslávie, který se geograficky nachází na pomezí střední a jihovýchodní Evropy...

Chorvatsko je pro čechy už dlouho nejoblíbenější dovolenkovou destinací. Podle statistik Asociace český cestovních kanceláří a agentur vyrazí do Chorvatska každý rok přes 800 000 turistů z tuzemska. Hlavní město Chorvatska je Záhřeb, celkem zde bydlí 4.290.612 obyvatel, rozloha je 56594 m2 pevniny a 31067 m2 na moři. Chorvatsko má 8 národních parků, 7 UNESCO památek a 1246 ostrovů. 

Podle výsledků podrobného zkoumání kvality mořské vody při pobřeží Středozemního moře (vydává německáý renomovaný autoklub ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) má Chorvatsko nejčistší mořskou vodu ve Středomoří.

Většina českých turistů vycestuje do Chorvatska na vlastní pěst autem. Nejkratší vzdálenost s nejméně poplatků na cestách ale zároveň také nejpomalejší cesta je přes Maďarsko. Cesta do Chorvatska z Prahy přes Bratislavu - Mosonymagyarovar - Csorna - Szombathely - Zalalovo - hr. přechod Letenye/Goričan- Varaždin - Zagreb. Vzdálenost je cca 865 km, cesta potrvá cca 10 h 20 min, a náklady jsou zhruba 3200 Kč.

Nejlepší cesta do Chorvatska je po dálnicích Rakouska a Slovinska, je také nejrychlejší ale zároveň i dražší na poplatcích. V Rakousku potřebujete dálniční známku, ve Slovinsku také dálniční známku a v Chorvatsku se platí přímo na dálnici dle konkrétně projetých úseků.  Řidič dostane při vjezdu na dálnici kartu, na jejímž podkladě pak při opouštění dálnice zaplatí mýtné.

Na Kvarner se cestou Praha - Vídeň - Graz - Šentilj - Maribor - Ljubljana - hr. přechod Rupa - Rijeka - Opatija dostanete při ujetí 890 km za cca 9 h 50 min a s náklady zhruba 4100 Kč. 
Do Istrie se cestou Praha - Brno - Vídeň - Graz - Šentilj - Maribor - Ljubljana - Koper - Plovanija - Poreč dostanete již za 8 hod 45 min. a ujedete trasu 872 km s náklady zhruba 3700 Kč. 
Do Dalmácie je to pak 1260 km za 14 h 20 min za zhruba 4900 Kč po cestě Praha - Vídeň - Graz - Šentilj - Maribor - Ptuj - hr. přechod Macelj - Záhřeb - a po dálnici na Split. 

Důležitá telefonní čísla:
předvolba pro Chorvatsko: 00385
hasiči - 93
policie - 92
záchranná služba - 94
jednotná nouzová linka - 112
pomoc na silnicích - HAK (Chorvatský autoklub) - 1987
centrála pro pátrání na moři - 9155
velvyslanectvi ČR v Záhřebu - 1 617 7246
při volání na všechna tato telefoní čísla kromě mezinárodního 112 je potřeba vložit chorvatskou předvolbu +385 !

Chorvatská měna se nazývá kuna a dále se dělí na 100 lipa. Směnný kurz CZK / kuna je zhruba Kč 3,3 za kunu. Na dovolené lze v mnoha případech platit i eury, připravte se na mírně nepříznivý kurz. Cizí měnu lze směnit v bankách, na poštách, ve směnárnách nebo i na hotelové recepci.

Česko má s Chorvatskem bezvízový styk, ke vstupu stačí platný cestovní pas nebo občanský průkaz se strojově čitelnou zónou (vydávají se od roku 2000).

Z pohledu ubytování Chorvatsko nabízí hned několik možností, pravděpodobně nejoblíbenější formou ubytování v Chorvatsku jsou bezesporu apartmány - ubytování v soukromí vlastněné přímo chorvatskými majiteli, takže odpadají provize cestovním kancelářím a domluvit se v Chorvatsku není složité. Zkuste využít například i náš online česko chorvatský slovník

Fórum Chorvatsko Fórum o Chorvatsku - ptejte se, komentujte, doporučte, poraďtě na cestu
Chorvatsko Chorvatsko - čtěte nové zajímavosti a aktuality z Chorvatska - festivaly a akce
Ubytování Chorvatsko Ubytování v Chorvatsku bez provize cestovkám. Tisíce soukromých apartmánů.
Ubytování v Chorvatsku Aktuální turistické informace a nabídka dovolená v Chorvatsku u moře i ve vnitrozemí.
ubytování Chorvatsko


Rychlé vyhledávání
Počasí Chorvatsko
Počasí Makarska Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Makarska

» počasí Makarska
Počasí Dubrovnik Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Dubrovnik

» počasí Dubrovnik
Počasí Split Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Split

» počasí Split
Počasí Hvar Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Hvar

» počasí Hvar
Počasí Zadar Chorvatsko
Počasí dnes

°C / °C
Zadar

» počasí Zadar
Aktuální kurz kuny a eura
kurz Chorvatská kuna 1 HRK =
kurz eura 1 EUR = 25,360 Aktuální kurz ze dne 07. 03. 2024
O Chorvatsku
Ubytování v Chorvatsku

Chorvatsko je velice oblíbenou zemí Čechů a každoročně se sem podívá neuvěřitelné množství rodin. Důvodu je celá řada, jedním z nejdůležitějších je jistě i cena, protože Chorvatsko stále ještě patří mezi cenově nejpřijatelnější země.

Počasí v chorvatsku

Chorvatsko patří mezi naše nejnavštěvovanější země a každý rok si sem jedou odpočinout tisíce Čechů předvším díky slunečným paprskům - například ostrov Hvar má více slunečných dnů v roce než Azurové pobřeží.

Chorvatsko

Chorvatsko (starší název Charvátsko, chorvatsky Hrvatska) je nástupnický stát bývalé Jugoslávie, který se geograficky nachází na pomezí střední a jihovýchodní Evropy...

Apartmány v Chorvatsku